Брайко Лариса Дмитрівна

Часто за нескінченим потоком справ ми не звертаємо уваги на найдорожче, що в нас є – на наших дітей. А вони так потребують уваги! Одного разу у дитини запитали: «Чого тобі найбільше хочеться?»
«Я хочу захворіти,бо коли я хворіла, тоді мама сиділа біля мене, розмовляла, розповідала казки, читала книжки, мені було так добре», – відповіла дитина.

Порада 1


Не забувайте приділяти увагу повсякденному спілкуванню з дитиною. І тоді колись почуєте: «Дякую тобі, мамо, за твою науку. Колисала ти мене, колиши й онуку».

Порада 2


Намагайтесь говорити спокійно і доброзичливо. Не зловживайте словами: «повинен», «треба». Не забувайте казати дітям «дякую», «вибач», адже вони вчаться того, чого їх навчають. Якщо дитина зростає у докорах, вона починає жити з почуттям провини.

Порада З


Будьте в міру вимогливими:

  • виправляйте;
  • реагуйте на недоліки;
  • хваліть за мінімум – карайте за максимум. Примітка: інколи вмійте і «не побачити».

Порада 4


Спільні сімейні обіди – один з елементів належної культури поведінки, тільки не ті, де переважають уїдливі насмішки:

  • Прибери лікті зі столу! Підніми голову, вона в тебе не глиняна!
  • Не плямкай!
  • Як ти їси, дивитись гидко!
  • А хто за тебе «дякую» скаже!

Як говорив стародавній мислитель Сенека, «нелегко привести до добра повчанням, а легко прикладом».

То ж будьмо прикладом своїм дітям у всьому. Бо «блаженні ті батьки, чиє доброчесне життя є прикладом доброзичливості для дітей, зразком виправлення і правилом благих дій».

Порада 5


Дуже важливою умовою є дотримання принципу погодженості у вихованні,одностайності у вимогах до дітей. Слушними, на наш погляд, є зразки народної мудрості:

  • Коли батько каже «так», а мати – «сяк», росте дитина як будяк.
  • Біда тому дворові, де курка кричить, а півень мовчить.

Порада 6


Піклуйтесь про щасливу долю свого дитяти.

Відразу в кожного на думці – придбати і передати у спадок солідне майно. «Та, якщо вони не вміють благочестиво поводитися, – вчить Святий отець Іван Злотоустий, – воно недовго протримається у них, вони його розтринькають, воно загине разом з його господарями».

Знайте, батьки, – найкращий спадок для дітей не золото та маєтки, а гарне виховання і навчання. Для переконливості пропонуємо давню притчу, в якій закладена саме ця ідея.

«Якщо ти даси своєму синові одну рибину, то він буде ситий один день, якщо даси дві – то два дні, три рибини – три дні… Але коли ти навчиш його ловити рибу, працювати, то він буде ситий протягом усього свого життя. Отже, – продовжує Святий отець, – учіть дітей бути благочестивими володарями своїх пристрастей, багатими в добродіяннях і не очікуйте від Бога ніякої милості, якщо не виконаєте свого обов’язку». А слова видатного педагога К.Ушинського про те, що «коли бажаєш вихованцеві щастя, треба виховувати його не для щастя, а для праці життя», слугують цілком логічним підтвердженням всього зазначеного вище.

Порада 7


Матері, привчайте своїх доньок до охайності, чистоти і краси зовнішньої. Знайте, що в народі доньок порівнюють з їхніми мамами за приказкою: «Який кущ, така й калина, яка мати, така й дитина».

Порада 8


Обов’язок батька – виховати в сина мужність, бо вона є головним показником зрілості юнака.

Додати коментар